Najzdrowsze z Polskich owoców – jabłko.

kw. 4, 2021 przez

Najzdrowsze z Polskich owoców – jabłko.

Jabłka należą do najpowszechniejszych owoców w naszym kraju, dojrzewają w naszym klimacie i są bogactwem, wielu cennych składników.
Wartości odżywcze jabłek uczyniły z nich jeden z najzdrowszych owoców dla osób zamieszkujących te regiony świata. Według wielu przeprowadzonych obserwacji, o wiele korzystniejsze dla naszego zdrowia jest spożywanie warzyw i owoców rosnących w naszej szerokości geograficznej, mimo że owoce eksportowane do nas z krajów egzotycznych są smaczne i również zawierają cenne składniki, to jednak przyswajanie ich przez organizm jest mocno ograniczone.

Wartości odżywcze jabłek:
– witamina C,
– witamina A,
– witamina E,
– witamina K,
– witamina D,
– witaminy z grupy B,
– beta-karoten,
– błonnik pokarmowy,
– kwercetyna,
– antyoksydanty,
– potas,
– fosfor,
– żelazo,
– wapń,
– kwas foliowy,

Ze względu na obecność w jabłku licznych cennych i dobrze przyswajalnych składników, sprzyjają one wielu prozdrowotnych reakcjom w naszym organizmie, a także zapobiegają powstawaniu wielu schorzeń.
Najwięcej korzyści dla naszego organizmu przynosi spożywanie owoców na surowo, razem z umytą skórką a nawet gniazdem nasiennym. Każda obróbka termiczna, a także obieranie owoców ze skórki powoduje utratę tych cennych składników.

Spożywanie jabłek i ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Jabłka posiadają wiele cennych dla zdrowia składników, witamin i minerałów, które wywołują pozytywny i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Systematyczne spożywanie wywołuje wiele pozytywnych reakcji w organizmie, można do nich zaliczyć m.in.:
1. Usprawnienie pracy przewodu pokarmowego i jelit.
2. Wzmocnienie serca.
3. Obniżanie poziomu chorobotwórczego cholesterolu.
4. Przeciwdziałanie powstawaniu zaparć,
5. Zmniejszenie ryzyka powstawania nowotworów.
6. Obniżenie ryzyka pojawienia się cukrzycy.
7. Wzmacnianie układu immunologicznego.
8. Redukcja tkanki tłuszczowej, sprzyjanie stabilizacji masy ciała.
9. Oszczanie wątroby.
10. Poprawa kondycji włosów, skóry i paznokci.

 

Podobne

Tagi