Smaczny bakłażan raz

maj 16, 2021 przez

Smaczny bakłażan raz

Jedzenie warzyw powinno stanowić podstawę diety każdego człowieka. Bogate w witaminy i składniki odżywcze pozwalają organizmowi na prawidłowe funkcjonowanie i zachowanie zdrowia na wiele lat. Część z nich pojawia się sezonowo, warto więc korzystać z nich, gdy są dostępne w sklepach. Tak jest na przykład z bakłażanem, który swoją fioletową skórą świetnie prezentuje się na talerzu. Co można z niego przygotować? Na obiad poleca się bakłażan faszerowany fetą, który przypadnie do gustu każdemu.

Smaczna oberżyna raz!

Bakłażan, czyli oberżyna, to warzywo, które warto spożywać ze względu na składniki odżywcze, jakich dostarcza. Zawiera w sobie związki fenolowe oraz antyocyjany, wykazuje działanie przeciwrakowe. Dostarcza organizmowi potas, wapń i magnez, jak również solidną porcję błonnika pokarmowego.

Zapiekany z fetą i warzywami będzie dobrym pomysłem na obiad lub kolację.

Składniki:

  • bakłażan
  • 100 g ser feta
  • ½ szklanki kaszy gryczanej
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 średniej wielkości cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sól, ulubione przyprawy

Przygotowanie

Bakłażana przekroić wzdłuż tak, aby powstały dwie równe części.
Wydrążyć połówki, tak aby pozostały na skórce jedynie cienkie brzegi.
Wydrążone środki bakłażana pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, następnie przesypać je do miski.
Ugotować kaszę, gdy już będzie miękka, przesypać ją do miski z podsmażonym bakłażanem.
Pokroić pomidory, dodać je do kaszy i podsmażonego bakłażana.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na patelni, następnie dodać do reszty warzyw.
Fetę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do pozostałych składników, zostawiając odrobinę sera – zużyje się go na końcu, do posypania dania, gdy już będzie gotowe.
Składniki w misce wymieszać ze sobą, dodać przyprawy i ponownie wymieszaj. Nałożyć farsz do „łódeczek” bakłażana.
Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni C) przez około 40 minut.
Gotowe danie posypać rozdrobnioną resztką sera feta i posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

 

Podobne

Tagi