Zalecenia żywieniowe w alergicznych chorobach dróg oddechowych.

Paź 31, 2020 przez

Zalecenia żywieniowe w alergicznych chorobach dróg oddechowych.

Astma obejmuje zaburzenia jednego lub wielu układów narządowych, aby wyleczyć te zaburzenia i przywrócić równowagę w organizmie konieczne jest zmiana stylu życia oraz żywienia.
W skutek złych nawyków żywieniowych w płucach odkłada się śluz blokujący ich prawidłowe funkcjonowanie. Dieta przy astmie oskrzelowej ma bardzo duże znaczenie, może wpływać na poprawę lub pogorszenie stanu zdrowia.
W przebiegu choroby występuje stan zapalny, który zwiększa się na skutek popełnianych błędów dietetycznych.

Współczesne błędy dietetyczne:

– objadanie się,
– spożywanie zbyt dużej ilości mięsa,
– spożywanie żywności wysoko przetworzonej,
– spożywanie oczyszczonych ziaren zbóż,
– nadużywanie leków,
– palenie papierosów,
– nadmiar cukru i słodyczy w diecie.

Zalecenia żywieniowe

Dieta przy astmie oskrzelowej powinna być czynnikiem łagodzącym stan zapalny oraz wzmacniającym organizm. Aby dieta sprzyjała regeneracji, oczyszczaniu i wzmacnianiu organizmu powinna charakteryzować się wysokim spożyciem warzyw i owoców, ziaren zbóż nieoczyszczonych oraz zawierać pełnowartościowe białko niezbędne do regeneracji organizmu. Dieta w astmie powinna także zawierać tłuszcze omega 3 oraz GLA.
W przeprowadzonych badaniach epidemiologicznych potwierdzono, że jedną z diet o charakterze ochronnym w przypadku alergicznych chorób układu oddechowego jest dieta śródziemnomorska.
Ogólne zalecenia dla osób z astmą:
– Utrzymuj prawidłową wagę ciała.
– Jeśli masz nadwagę to schudnij.
– Spożywaj codziennie różnokolorowe warzywa owoce bogate w przeciwutleniacze
– Spożywaj przede wszystkim węglowodany złożone, które znajdą się w produktach pełnoziarnistych oraz warzywach i owocach
– Spożywaj tłuszcze omega 3, GLA, olej nierafinowany, orzechy i nasiona
– Podziel posiłki na 4-5 mniejszych i staraj się spożywać je o regularnych porach,
– Wychodź na słońce aby zapewnić organizmowi prawidłowy poziom witaminy D, jeśli to niemożliwe zastosuj suplementy lub dietę bogata w tę witaminę
– Potrawy przygotowuj w formie gotowanej lub podgotowanej,
– Pij co najmniej 1,5 litra wody dziennie
– Unikaj alergenów oraz produktów spożywczych, które posiadają je w swoim składzie,
– Naucz się radzić sobie ze stresem, stosuj techniki relaksacyjne,
– Nie wdychaj szkodliwych substancji, kurzu, dymu, detergentów i chemikaliów,
– Wysypiaj się,
– Dbaj o aktywność fizyczną na świeżym powietrzu

 

Podobne

Tagi