Woda nieświęcona

Woda nieświęcona
Nie od dziś wiadomo, że bazą każdej zupy jest wywar. Może być on mięsny, warzywny, rybny oraz grzybowy. Jest to nic innego jak woda w połączeniu z włoszczyzną czy składnikami pochodzenia roślinnego. Do wrzątku dodaje się wszystkie produkty i miesza co jakiś czas. Ważne są także przyprawy takie, jak: ziele angielskie czy liść laurowy, a także zwykła sól i pieprz. Do warzyw potrzebnych do przygotowania wywarów zalicza się: marchew, pietruszka, seler, cebula. Opcjonalnie też dobrze jest dodać koperku lub natki z pietruszki. Do gotowania wywaru mięsnego potrzebne będzie nam najlepiej mięso wołowe, kurczak lub indyk. Należy jednak pamiętać, że taka zupa nie nada się na obiad dla wegetarianina. Dodatkowo jest droższa w przygotowaniu, gdyż płacimy nie tylko za warzywa, ale też za mięso.
Świąteczny kociołek – rodzinna magia
W okresie Świąt Bożego Narodzenia bardzo popularną zupą na polskich stołach jest oprócz barszczu czerwonego, zupa grzybowa. Smakowitość ta przygotowana na bazie ususzonych i zapewne ręcznie zbieranych przez większość Polaków grzybów to aromat niezapomnianej rodzinnej atmosfery. Niezależnie czy śnieg za oknem, czy jego brak, czy choinka jeszcze ubrana, czy też nie, wspomnienia od razu do nas wracają.
Królowie fal, mórz, rzek i oceanów
Kolejna esencja to wystawna uczta dla podniebienia. Baza złożona z ryby i owoców morza. Zupa ta często spotykana jest przez turystów nad polskim morzem. Jednak podobnie jak zupa grzybowa, króluje także w wielu domach, w wigilię Bożego Narodzenia. Wiedzie prym również w kuchni śródziemnomorskiej. Nie jest jednak często przygotowywana przez Polaków na co dzień. Nie każdy też lubi jej charakterystyczny smak. Dla niektórych jest on niestety odpychający. A szkoda. Zupa ta to cenne źródło witamin i kwasów tłuszczowych omega – 3.
Wartościowa esencja zapachowa
Wywar ma również niekiedy swój udział w przygotowywaniu makaronów, sosów czy dań mięsnych. Jednak to właśnie jako fundament zupy odgrywa największą rolę. Cieszmy się zatem aromatem świeżych ziół, suszonych grzybów, ryb i owoców morza, a także wspaniałej włoszczyzny.